Skip to content
hamburger-menu
cancel (1)
Kaikki blogit

Työn ja muun elämän yhteensovittaminen - vinkkejä rajanvetoon

Opettajan työn on niin sanotusti rajatonta työtä. Se, kuinka paljon käytät aikaa työn tekemiseen, on pitkälti omalla vastuullasi. Oppituntien ulkopuolisen työn tekeminen onnistuu kotona tai joskus vaikka jalkapallokentän laidalla. Sitä voi tehdä iltaisin ja viikonloppuisin. Joustaminen on jossain määrin mahdollista molempiin suuntiin; joinakin päivinä voit lähteä aiemmin kotiin tai mennä vaikka hiihtämään valoisaan aikaan.

Tämä työn vapaus ja rajattomuus vaatii jämäkkää itsensä johtamista ja rajaamista. Aika harvoin kukaan tulee sanomaan, että nyt riittää, olet tehnyt tarpeeksi. Puhumattakaan siitä, että joku sammuttaisi pään sisällä pyörivän ajatus- ja suunnittelutulvan. Opettajan työ tulee helposti korvien välissä mukaan kotiin ja vapaa-ajalle.

Miten tällaisen työn ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu? Miten löytää tasapaino työssä, jossa valinnat ja oma toiminta vaikuttaa suoraan toisiin ihmisiin?

Seuraavassa kerron sinulle pari vinkkiä rajanvedoista, joilla voit vahvistaa omaa hyvinvointiasi ja mielenrauhaa.

 

Hiljennä piippaukset!

Sinä päätät, minkä annat keskeyttää itsesi. Eri laitteiden piippaukset vievät huomiosi jatkuvasti, jos et itse rajoita sitä. Olemme ehdollistuneet selvittämään heti piippauksen kuultuamme, mitä viesti koskee ja tarviiko joku meitä. Olet erilaisten viestikanavien kautta myös työkavereiden työrytmien armoilla. Sinä olet jo siirtynyt vapaa-ajan viettoon perheesi kanssa, kun kollegasi työvire on vasta käynnistynyt ja hän haluaa jakaa asioita kanssasi.

Vaikka ajattelet, ettei piippaukset häiritse, reagoit tähän ärsykkeeseen tahtomattasi. Sellaisia me ihmiset olemme. Tunnistat varmasti tilanteen, jossa olet päättänyt olla välittämättä, mutta siltä jäät pohtimaan, kuka siellä on ja mitähän asiaa hänellä on. Jäänkö jostain paitsi? Välittömästi olet työmoodissa, halusit tai et ja palautumisesi viettosi katkeaa.

Mitä voit tehdä?

  • Ala itse valita, milloin ja miten vapaa-aikaasi saa häiritä. Poista työsähköposti ja Wilma henkilökohtaisesta puhelimestasi.
  • Hiljennä työperäiset WhatsApp –ryhmät illoiksi ja viikonlopuiksi. Sopikaa töissä yhteisesti, että näihin ryhmiin saa lähettää viestejä vain arkisin esim. klo 7.30-16.
  • Ajasta omat viestisi, joita ehkä kirjoittelet työajan ulkopuolella. Älä itse keskeytä toisten palautumista.

 

Suojele aikaasi!

Olet päättänyt jäädä klo 14 päättyvien tuntien jälkeen valmistelemaan seuraavan viikon tunnit ja tekemään paperitöitä, jotka ovat jo pitkään odottaneet. Tuntien jälkeen jäät porisemaan kahvihuoneeseen tunniksi. Sitten kollega haluaa tulla luokkaasi juttelemaan jostain hänelle tärkeästä asiasta etkä uskalla sanoa, että nyt ei ole hyvä aika. Niinpä hetken päästä huomaat, että kello on neljä ja on aika lähteä hakemaan lapsi päiväkodista. Otat tekemättömät työt mukaan kotiin, vaikka tiedät, että et tule niitä tänään tekemään. Tunnet epäonnistuneesi jälleen ja mielen valtaa ahdistus tekemättömistä töistä.

Mitä voit tehdä?

  • Laita rohkeasti ”varattu” lappu työtilasi oveen tai osoita muulla tavalla olevasi varattu.
  • Sano rohkeasti ei. ”Autan sinua mielelläni, mutta juuri nyt ei ole hyvä hetki. Voinko palata asiaan huomenna?”
  • Kunnioita myös itse kollegoiden työaikaa.
  • Nauti siitä, että pääset lähtemään kotiin ja koet, että sait tehtyä sen, mitä suunnittelit.

 

Keskustelkaa yhdessä pelisäännöistä

Edelliset vinkit koskevat enemmän sinun omaa toimintaasi, mutta ensi arvoisen tärkeää on, että pelisääntöjä muotoillaan yhdessä. Ajanhallinnan haasteet ovat kaikille yhteisiä, joten niistä on hyvä keskustella avoimesti. Yhteiset pelisäännöt tukevat kaikkien hyvinvointia ja työn tehokkuutta.

Usein työyhteisöissä toimitaan oletusten varassa. Saattaa esim. olla käsitys, että esihenkilön viesteihin täytyy vastata aina heti ja kollegaa autetaan aina riippumatta siitä sopiiko se itselle vai ei. Kukaan ei ole sanoittanut näitä ääneen, mutta niiden mukaan toimitaan.

Mitä voi tehdä?

  • Keskustelkaa asioista avoimesti ja konkreettisesti. Hyvinvointia tukee selkeät odotukset, joiden pohjalta toimitaan.
  • Milloin meidän oletetaan olevan tavoitettavissa ja saatavilla? Milloin itse olet huoltajien tavoitettavissa? Kumpikaan ei voi olla 24/7.
  • Miten nopeasti huoltajien, esihenkilön, kollegoiden viesteihin vastataan? Milloin työperäisiin ryhmiin saa laittaa viestejä?
  • Työyhteisössä on erilaisia tarpeita ja rytmejä. Puhukaa avoimesti näistä vaihtuvista elämäntilanteista ja työn tekemisen mahdollisuuksista.

 

Esihenkilö ja koulujen johtotiimit ovat avainasemassa hyvinvointia, palautumista ja työn sujuvuutta tukevien käytäntöjen rakentamisessa. Brillan Coachaava työnohjaus tukee esihenkilöä ja johtotiimejä tärkeässä työssä ja auttaa myös oman kestävän työhyvinvoinnin edistämisessä. Coachaavan työnohjauksen lisäksi Rohkea valmennus ja Oivalluttava koulutus tarjoavat ihan jokaiselle opetus- ja kasvatusalan ammattilaiselle mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan oman työn suunnittelua ja kestäviä työn tekemisen tapoja, jotta työssä voi loistaa ja siitä voi palautua ihan joka päivä.

Tilaa Brillan uutiskirje ja saat jatkossa säännöllisesti suoraan opettajan työhön liittyviä konkreettisia työkaluja omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen.

Jaa artikkeli